Prűdek és paráznák

Sportingbet Regisztracios Bonusz

21.
Szerelemszag

Tudatomat láthatatlan erők irányítják. A roppant hajtóerő, amely oly sok állat késztetéseit meghatározza, körülöttünk száll a levegőben. Az emlősöket, a hangyákat, a lepkéket egyaránt dróton rángatják a feromonok. Egyébként téged is.
A feromonoknak nincs szaguk. A verejték szexi illatában nem a feromonokat érezzük, hanem a baktériumok szellentéseit. Mi, a Homo sapiens faj egyedei tudattalanul érzékeljük a feromonokat. A nőkre erősebb (és ütősebb) hatást gyakorolnak, mint a férfiakra, és a nők szaglóérzéke az ovuláció idején még érzékenyebbé válik. Ezért van az, hogy ellenállhatatlanul vonzódsz ahhoz a hülyéhez.
Tudod, hogy hülye. A barátaid is tudják. A szaga olyan, akár sok millió mikroszkopikus fing. De mégis van benne valami…
Ez a titokzatos valami: ellenállás a kórokozókkal szemben. A feromonok az immunrendszerünket reklámozzák.
A svájci Claus Wedekind, a Berni Egyetem zoológusa ki akarta deríteni, hogyan választanak maguknak párt a halak. Figyelte a viselkedésüket, de ezzel nem érte be. Azt is tudni akarta, hogy a halak mit éreznek. Bosszantotta, hogy a halak nem tudnak beszélni. Csak egy olyan állatot ismert, amely beszélni képes.
Az állatokat arra használjuk, hogy jobban megértsük az emberi viselkedést, akkor hát miért ne használnánk az emberi viselkedést arra, hogy megértsük a halakat?
Így hát annak érdekében, hogy a halszex rejtelmeire fényt derítsen, Wedekind megkért negyvennégy Homo sapiens hímet: néhány éjszakán át viseljék ugyanazt a pólót. A férfiak ezt a feladatot egészen természetesnek tekintették.
Wedekind ezután a pólókat egy-egy zacskóban helyezte el. Megkért néhány nőt, hogy szagoljanak bele a zacskókba, és mondják el, mit éreznek. Minden nő úgy reagált, hogy némelyik zsák szaga taszította, némelyik iránt vonzódást érzett. Különösen nyugtalanító, hogy milyen jelzőkkel jellemezték a zacskókat.
Legközelebb, ha úgy érzed, hogy mély és őszinte vonzalmat táplálsz az iránt a pasi iránt, jusson eszedbe, hogy azok a nők zacskókhoz vonzódtak.
Wedekind halai egyszeriben senkit sem érdekeltek. Nőtlen tudósok ezreit furdalta a kíváncsiság: mi lelte ezeket a nőket?
Egy pszichológus nyilván kifaggatta volna őket a gyerekkorukról, Wedekind azonban vért vett tőlük, és leült a mikroszkópjához. Kiderült: ha a nők a sajátjukhoz túlságosan hasonló immunrendszert szimatoltak, megundorodtak. Ha viszont olyan immunrendszert orrontottak, amely más volt, mint a sajátjuk (de nem nagyon más), az vigyorgást és villogást váltott ki belőlük.
Az úgynevezett nagy szöveti egyezést (major hisztokompatiblitás, MHC) mutató gének fontos szerepet játszanak az emlősök immunrendszerében. A nőstény egerek nagy valószínűséggel azokkal a hímekkel értik meg egymást a legjobban, akiknek az MHC génjei a leginkább különböznek a sajátjaiktól. Ezt úgy állapítják meg, hogy megszaglásszák a hím vizeletét.

A Darwin-féle versenyt úgy szoktuk elképzelni, hogy látható élőlények: gepárdok, antilopok, emberek között zajlik. Az igazi háború azonban a testünkben dúl. Szervezetünkben a sejteknek körülbelül a fele idegen. Mindannyian két lábon járó ökoszisztémák vagyunk. A kórokozók, az élősködők sokkal gyorsabban szaporodnak, mint a nagyobb élőlények, így közöttük sokkal hamarabb fejlődik ki a gyilkos háború. De akkor miért nem nyírnak ki bennünket, és lépnek túl rajtunk a fejlődésben, ahogy oly sok kórokozó és parazita?
Az említettek gyors szaporodásával szemben számunkra a szex nyújt védelmet. Az ivartalanul szaporodó szárazföldi állatok a hazátlan csigánál nagyobbra nem nőhetnek. (Igaz, létezik egy bizarr, sivatagi nőnemű gyík, az Aspidoscelis uniparens, de az más tészta.) A köztünk, nagy testű állatok és parazitáink közötti fegyverkezési versenyben a változékony immunrendszer létfontosságú. Ezért van az, hogy a férfiakban a fehérvérsejtek a legvonzóbbak. A férfiak termékeny testeket szeretnek nézegetni. A nők a férfiak vérének szagát szeretik. (A kapcsolataim felére ez már önmagában is magyarázatot ad.) Ez valóban, a szó szoros értelmében kémia. A férfiak meg tudják mondani, mi tetszik nekik a másik nemben, a nők nem. Ezért hiszik azt a nők, hogy az ő vonzódásaik sokkal mélyebbek, mint a mieink. Hogy úgy mondjam: ha-ha!
Tucatnyi tanulmány bizonyítja, hogy ha egy nőnek szabálytalan a menstruációs ciklusa, ezt úgy orvosolhatja a legjobban, ha egy férfi hóna alá hajtja a fejét éjszakára. A módszer hatékonyabb, mint a tabletták. A sajátját kiegészítő immunrendszerjeleket küld a nő menstruációs ciklusának, hogy ideje felkészülni, mert a génjei egészséges babát szimatolnak. A szerelem szagos verem.
A pólókkal végrehajtott kísérletben az volt a hátborzongató, hogy azok a nők, akik rendszeresen szedtek fogamzásgátló tablettát, azt tapasztalták, hogy vonzódásuk és viszolygásuk megfordult. A fogamzásgátlót szedő nők olyan immunrendszerekhez vonzódtak, amelyek hasonlítottak a sajátjukhoz, és taszította őket az az immunrendszer, amelyhez vonzódtak volna, ha nem szedik a tablettát.
Miért? Mert a fogamzásgátló úgy veszi elejét a terhességnek, hogy a terhesség élettani tüneteit szimulálja.
Rajtuk kívül csak a terhes nők tanúsítják ezt a fordított reakciót. A terhes nők a sajátjukhoz hasonló immunrendszerek szagához vonzódnak, mert a terhesség alatt segítségre szorulnak, és valószínűbb, hogy azt a rokonoktól kapják meg.
Aki állapotos, családi körben szeret tartózkodni. Amikor ismét fogamzóképes, inkább a barátok társaságát keresi. Ha másállapotban vagy, a szagpreferenciád arra utasít, hogy támogatást, ellátást keress. Amikor termékeny időszakban vagy, a szagpreferenciád arra indít, hogy szexet, géneket keress. Megint csak a nők érzésvilágának két különválasztható evolúciós céljával találkozunk.
Pasik, ti is ellenőrizhetitek a naptármódszert. Ha a csajotok fölveszi a pólótokat, és a ti párnátokon hempereg, mint a macska, az azt jelenti, hogy itt az ovulációja. Ilyenkor ne közelítsetek hozzá, mert teherbe esik. Amikor kihajítja az átizzadt zoknidat, amit a szórakoztatására hagytál kint, a fejedre olvassa, hogy gusztustalan vagy, és meghívja a rokonait, akkor biztonságos szexelni vele. Ha neki van kedve hozzá, ne csináld. Ha nincs hangulatban, akkor biztonságos.

Ez a baj a fogamzásgátlással. Arra vagyunk teremtve, hogy önmagunkat sokszorosítsuk, és minden, ami belezavar ebbe a folyamatba, az belezavar a bennünk működő alapvető rendszerekbe is. Akármilyen kitartóan győzködöm, képtelen vagyok rávenni a hímvesszőmet, hogy szeresse az óvszert. A farkunkat arra találták ki, hogy legyőzzön minden akadályt, ami a szaporodás útjában áll. Ez mindegyikre érvényes. Minden mozgolódás, ami odalent, azon a tájékon történik, összeesküszik ellenünk. Azok a nők, akik a naptármódszerhez akarják tartani magukat, a férfi orgazmusának tetőpontján mégis mélyen magukba rántják a péniszt, és a saját orgazmusuk közben az ondót felcuppantja a méhszáj. A feromonoknál jobban semmi sem képes romba dönteni az emberek karrierjét.
De katonák, azt se feledjétek, hogy a szex a faj fenntartásának eszköze. Ha felhagynánk a szexszel, és elkezdenénk ivartalanul szaporodni, mint az amőbák, a baktériumok néhány nemzedék alatt a kihalás sorsára juttatnának bennünket. A kórokozók hamar kiókumlálnák, hogyan törjék fel az immunrendszerünk zárait, és belülről zabálnának fel bennünket. A szexnek az az értelme, hogy megkeverjük vele a gének kártyapakliját: azért van szükség a paráználkodásra, hogy állandó találgatásra kényszerítsük azokat a kis mikroszkopikus rohadékokat. Ha nem lennétek máris megszállottjai ennek a tevékenységnek, orvosi és katonai tanácsadóként is azt mondanám az emberiségnek: Keféljetek! A kórokozók már itt vannak az ajtó előtt!
Hölgyeim, ha a pasinak jó az immunrendszere, nem muszáj, hogy állása is legyen. Ellátást, támogatást a feleség stratégiája igényel. A szerető stratégiája egészséges géneket követel meg. Úgyhogy hajrá. Katona, tegye a kötelességét.
Feküdjön le azzal az idiótával.
Erről jut eszembe a hónom alja.
Gondolkodtál már azon, vajon mi értelme lehet a hónaljszőrnek? Ha az ember amatőr biológus, ilyeneken szokta törni a fejét. Szőrtelen majom számára a hónaljszőr teljesen haszontalan. Nem ad védelmet a nap tüze ellen, nem melegít, sőt nem is nagyon látszik.
Áttanulmányoztam két hónaljológus, Cowley és Brooksbank munkásságát.
Megtudtam, mi a hónaljszőr célja. Az, hogy büdös legyen. Hogy megtartsa a szagokat. Most már tudjuk, miért olyan szexik a franciák.
Egy csomó tudományos kifejezés valójában csak egymás hegyére-hátára pakolt görög és latin előtagból áll. Kutatásaim során olvastam például egy folyóiratot, amelynek ez volt a címe: Psychoneuroendocrinology. A tudósok képtelenek önmaguk menedzselésére. Pszichoneuroendokrinológia helyett így kellett volna elnevezniük: „Mit változtat meg az agyadban a szex szaga?” Merthogy az a szó ezt a folyamatot fejezi ki.
Az androsztenol afrodiziákum, vágykeltő anyag. Bomlanak érte a csajok.
Hetvenhat egyetemi hallgatót felkértek, hogy egy napig viseljenek egy bizonyos nyakláncot, utána pedig kitöltettek velük egy kérdőívet arról, hogy ki mindenkivel kommunikáltak aznap. A diákok mit sem sejtettek (mi, írók imádjuk ezt a kifejezést, hogy „mit sem sejt”) arról, hogy az a nyaklánc androsztenollal volt átitatva.

Az androsztenolos nyakláncok a férfiakra nem hatottak. Nem hatottak a nők egymás közti kommunikációjában sem. A nyaklánc nélkülihez képest kétszeresére nőtt azonban a nők férfiakkal való kommunikációjának gyakorisága, a „mély” és „személyes jellegű” beszélgetések száma pedig megháromszorozódott. Szegény lányok igyekeztek párkapcsolatot alapozni minden szembejövő pasira, és fűvel-fával mély, jelentőségteljes beszélgetésekbe bonyolódtak. Annak valószínűsége, hogy ez véletlenül történt így, nulla egész egynegyed százalék.
Srácok, jó hírem van: annyi androsztenolmirigyünk van, ahány szőrszál a testünkön. A férfiak minden szőrtüszőjének tövénél androsztenolmirigyek helyezkednek el, különösen a hónaljban és a szeméremtájékon. Az androsztenol pézsmaillatot áraszt. Sok van belőle a férfiak vizeletében.
Ez nagyon jól tud jönni. Az alpesi kőszáli kecske bakja, miután összes ellenfelét elbakolta a közelből, és megszilárdította alfa hím státusát, bepamacsolja magát egy kis sárga illatszerrel, mielőtt elindulna, hogy a hölgyeknek tegye a szépet. A választékos ízlésű anyakecske rá sem nézne, ha nem lenne diadalmas húgyszaga.
Skacok, ha vizelettel locsoljátok be magatokat, nagyon vigyázzatok. Előfordulhat, hogy a szag disznókat is elcsábít. Az androsztenol szagától a kocák párzási testtartásba helyezkednek. Nem azért mondom, mintha bármi kifogásom lenne ez ellen. Ha egy koca üzekedni akarna veled, lehet, hogy el kell fedned a szagodat. Sok emlős ezt úgy valósítja meg, hogy meghempereg egy másik faj ürülékében. Ettől viszont a saját fajod nőstényei fognak kevésbé vonzódni hozzád. Több androsztenolra lesz szükséged. Így aztán végtelen hurok keletkezik, amelyből nagyon nehéz kikeveredni anélkül, hogy vastagon elborítana a trágya, vagy disznót kellene deflorálnod, ezért a Homo sapiens hímjeinek – kivéve az irodalomkritikusokat – nem is javaslom a vizeletes módszert.
Ráadásul, srácok, ha mégis az androsztenolmódszert alkalmazzátok, akkor se fogjátok azt a hatást kiváltani, amit reméltek. A nők nem lepkék. A feromonok nagy távolságból nem hatnak rájuk. Közel kell kerülni hozzájuk. Közel kell maradni egymáshoz. A feromonok arra valók, hogy megalapozzák a párkapcsolatot, felkészítsék a nőket a közösülésre és az ovulációra. Az összebújás egyik evolúciós célja, hogy a nő arca a férfi hóna alá kerüljön. De ezt az ágyban ne hozd szóba.
Valahányszor egy nővel beszélgetek, és azt látom, hogy folyton az óráját nézi, vagy a barátait keresi könyörgő pillantással: „Mentsetek meg!”, mindig arra gondolok: Ha valahogy a hónom alá kaphatnám az orrát, és egy darabig ott tarthatnám, mindjárt mélyebbnek érezné a beszélgetésünket.
Aztán fantáziálni kezdek. Gyertyafényes vacsora. Filozófiai eszmefuttatást adok elő, ahogy szoktam. Kissé fojtottan felbúg a lány hangja a hónom alól:
„Mélyebben! Mélyebben!”
Tudom, mi lesz a legközelebbi ajándékom annak a csinos laboros lánynak, akitől megkapok minden adatot, a telefonszámát kivéve: egy androsztenolos nyaklánc. Aztán majd meglátjuk, a zuhanyozás fontosabb-e neki, vagy az állása.
Valahányszor megemlíti az úgynevezett vőlegényét, azzal hengerelem le, hogy ebből a könyvből olvasok fel neki. A Cosmopolitant olvasó nők fele elismeri, hogy hűtlenkedik. Ez a laboros lány vajon nem éppen a Cosmopolitant olvasta egy perccel ezelőtt?
De persze mégsem megyek ezzel semmire. A további kutatások megtanítottak arra, hogy a házasságtörésnek a felszínen nincs sok értelme. Aki kicsapongó életet él, élete folyamán túlnyomórészt akkor is a házastársával szexel. Általánosságban szólva a házasságban élőknek sokkal több szexben van részük, mint az egyedülállóknak.
Figyelj, te kollégiumi csajozóbajnok! Nézd meg a szüleidet. Többet szexelnek, mint te!
És még az egyedülállóknak is több szexben van részük egymással, mint amennyihez a házasságtörők hozzájuthatnak a titkos szeretőjükkel.
Ha a szex legnagyobbrészt házastársak között zajlik, akkor miért fáznak a férfiak attól, hogy elkötelezzék magukat? Egyszerű. Mert könnyebb úgy gondoskodni a genetikai diverzitásról, ha magad állítod elő a spermát, és szórod szanaszét, ahol csak bírod.
Jól van, de ha a nőknek stabil fészekre van szükségük, akkor miért hülyéskednek házasságon kívüli viszonyokkal?
Hölgyek, ez az egész a kegyedék orgazmusához vezethető vissza. Az ugyanis csak becsapásra van kitalálva.

fel