Prűdek és paráznák

Sportingbet Regisztracios Bonusz

37.
Miért nincsenek valójában hímek és nőstények?

Igazából nincs is olyan, hogy férfi- vagy női nem. Valójában hatmilliárd emberi nem létezik, mindenki behelyezhető valahová a skálán, amelynek női és férfi végén egyaránt statisztikai sűrűsödés tapasztalható. Ha ezt grafikonon kellene ábrázolni, amelynek egyik vége a Nő, a másik vége a Férfi, akkor a görbe egy nagy U betűre hasonlítana. A legtöbben a skála valamelyik végpontjának közelében helyezkednek el, az emberek jelentős kisebbsége pedig valahol a kettő között található, mint a cowboykalapos fickó Jerry Springernél. Mivel nincs olyan vendéglő, ahol hajlandóak lennének hatmilliárd mosdót építeni, így öszszesen kettőt írnak ki: „Férfiak” és „Nők”, aztán ránk bízzák, hogy osszuk be.
Azt se tudod, fiú vagy-e vagy lány? A nemi szerveid csak részben adják meg a megfejtést. Ahhoz, hogy férfi vagy nő legyél, nem elég csak annyit mondani:
„Fütyim van, engedjetek föl a lombkunyhóba!”, vagy „Tessék, itt a puncim, gyerünk vásárolni!”
Lassíts. Ahhoz, hogy hímnemű vagy nőnemű légy, egy egész csomó testi és tudati cókmókra van szükség. Sok férfinak nincsenek meg a szükséges alkatrészei, sok nőből hiányzik némelyik női alkatrész, sokunknak meg jutott a másik nem alkatrészeiből is, és ezek mind kölcsönhatásban állnak egymással az agyunkban.
Nekem például női alkatrészek vannak az agyamban.
Nézz rám. Úgy nézek ki, mint egy átlagos pasi. Úgy is viselkedem, mint egy átlagos pasi. Egész jó vagyok mindenféle pasis dologban. Tudok hajítani és elkapni. Jól tájékozódom. Úgy bújtam elő az anyaméhből, hogy értettem a kerti grillezéshez. De mit jelent az, hogy az egyik kockás minta „üti” a másikat, amikor majdnem egyformák? Különben is, mi a franc az, hogy „hangulat”? Egyébként pedig kikérem magamnak, hogy a barátnőm azt mondja: pofátlanság meccset nézni, amikor beszél hozzám. Pedig pont ő az, aki odajön, és beszélni kezd, amikor én meccset nézek.
Ám az evolúciós biológia terén folytatott kutatásaim során elvégeztem néhány olyan tesztet is, amely a férfiak és a nők kognitív különbségeit méri fel, és nyugtalanító felfedezést tettem.
Az agyam női agy.
Van péniszem! Becsszóra! Úgyhogy mondjuk ki kerek-perec, férfiasan: határozottan van péniszem. Elhiheted; többször is ellenőriztem, miközben a teszteket végeztem.
Az egész akkor kezdődött, amikor meguntam a tudományos irodalmat, és belevetettem magam egy népszerű, szórakoztató kiadványba, Ron Van der Meer és Ad Dudink könyvébe, amelynek címe: The Brain Pack: An Interactive, Time-Dimensional Exploration of the Mysteries of the Mind (Agycsomag – Interaktív, négydimenziós expedíció a tudat rejtélyének felderítésére; 1996). Tudtam, hogy ez a könyv csak nagyon informatív lehet, mert Van der Meer korábban ki-hajthatós mesekönyvet publikált a Muppet Show-ból. (Várjál már, ez poén, fogtad?)
Először azt a tesztet végeztem el, amelyben elvileg a nők érnek el jó eredményeket. Lássuk csak, melyek azok a színminták, amelyek pontosan úgy olvadnak egymásba, ahogy a példa mutatja? Hát ez nyilvánvaló: ezen itt a búzavirágkék finoman átolvad akvamarinba, abból türkizbe, majd nefelejcskékbe, a többi képen meg nem. Tuti, hogy elszúrtam, mert ez így túl egyszerű. Most egy egyenletet kell fejben megoldanom. Ez is túl könnyűnek tűnik. Azt akarjátok mondani, hogy a pasik többsége nem képes erre? Ezek közül a dolgok közül melyik illik a többihez? Nyilvánvaló! Melyik rajz különbözik egyetlen apró részletben a többitől? Ez is nudli!
Fél perc alatt a végére értem. Hátralapoztam a megfejtéshez. Hibátlan volt az eredményem. Ez is bizonyítja, hogy a férfiak felsőbbrendűek. Alig vártam, hogy megmutathassam a barátnőmnek. Íme a tudományos bizonyíték, hogy mindig nekem van igazam!
Akkor most elvégzem azt a tesztet is, amelyikben a férfiak villognak. Ez lesz a desszert. De várjunk csak. Ezek vajon ugyanazok a háromdimenziós alakzatok, csak elfordítva? Én úgy látom, hogy különbözőek. Tippelek: B. Ha ezt az összehajtogatott papírlapot így átlyukasztom, vajon hol lesznek a lyukak, ha kisimítom a papírt? Minek néznek ezek, origami-szakértőnek? Miért ennyivel nehezebb a férfiaknak szánt teszt? Hoppá, egy absztrakt betűszámtan! Ezeket például mindig rémesen utáltam! Hány köböl búzát kell eladnom a következő tizenkét nap alatt, hogy helyrehozzam a veszteséget, amely… Mi van? Tippelek:
C.
Öt percig tartott. Megnéztem az eredményt. A kérdések egyharmadát elszúrtam. Egy másik harmadában mázlim volt a tippeléssel.
Nem tudom megoldani a férfiaknak szánt szellemi feladványokat!
És ami még rosszabb: a női feladványokban brillírozok. Nem szabad ennyi kertészeti műsort néznem!
Próbáljuk a labirintust! Haha! Nem egészen egy perc alatt végigjártam az egészet! Ezt übereljétek, csajok! Helyreállt a szellemi férfiasságom!
Aztán megnéztem a megfejtést. A nők úgy haladnak végig az útvesztőn, hogy megjegyzik a feltűnő tereptárgyakat. A férfiak általában mértani okoskodás segítségével járják be a labirintust, és a tereptárgyakat észre sem veszik. Én viszont nem emlékszem az útvonal elvont formájára, ellenben a labirintus minden részletére igen.
Piros volt a fülem, amikor becsuktam a könyvet. Töketlen az agyam!
Hazanyargaltam a könyvtárból, felvettem a melegítőt és edzőcipőt húztam, súlyokat emelgettem, aztán vörös húst és sört rendeltem. Már nekiláttam szétszerelni a kocsim motorját, amikor egyszer csak belém hasított: olyan dolgokra vagyok képes, amelyekre férfitársaim legtöbbje nem.
„Klassz! – gondoltam. – Női agyam van! Ezért van olyan sok nőnemű barátom, ezért vagyok képes éjszakákon át ébren maradni és beszélgetni! Ezért vagyok intuitív, érzékeny, ezért tudok olyan jól meghallgatni másokat! Lehet, hogy ez még a szexhez is hozzásegít!” (Azt nem állítottam, hogy agyam minden porcikájában női agy.)
Régen, a pleisztocén szavannán én voltam az a fickó, aki eltévedt vadászat közben, aki rémülten felordított, ha meghallotta a támadó vadkan csörtetését, és lándzsájával véletlenül megsebesítette a bátyját. Vadásztársaim úgy elpáholtak, hogy elbőgtem magam, akkor hazazavartak, ahol remek gyerekfelvigyázó lett belőlem, tetszetős mintákat varrtam, és érzékenyen tudtam másokat meghallgatni. Aztán amikor a macsók megint elmentek valami óriási, húsevő medvére vadászni, én a feleségekkel hetyegtem; ettől a macsóknak megnőtt a heréjük, én meg továbbadtam a lányos fiúgénjeimet.
Nem a teszteredményeim ejtettek gondolkodóba. Azt találtam elképesztőnek, hogy a nőknek szánt kérdések bizonyultak könnyűnek, magától értődőnek. A férfias kérdések viszont nehezek voltak. Ettől szaladt ráncba a homlokom. Ettől kezdett főni a fejem.
Amit ezekről a férfiak és nők számára külön összeállított kognitív tesztekről olvastam, abban az volt a legszórakoztatóbb, hogy az egyik nem miként reagál a másik teljesítményére. A férfiak és a nők is nagyon könnyűnek találták a saját tesztjüket, ráadásul képtelenek voltak felfogni, mi lehet ebben nehéz a másik nem számára!
Az ache törzsben a nőies férfi neve panegi. Hevenyészett fordításban ez girnyót, anyámasszony katonáját jelent. A panegi nem vadászik, hanem szövéssel és gyűjtögetéssel foglalkozik, mint a lányok. A többi ache férfi gúnyt űz belőle, otromba tréfáik céltáblájává teszik. Ha az ache férfiak, nagy tekintélyű és ügyes vadászok lévén, több élő utódot mondhatnak magukénak, akkor hogy bukkannak felszínre újra meg újra a panegi génjei?
Ez bizony rejtély, és a bátor vadászoknak érdemes is elgondolkodniuk rajta, amikor üzleti útra indulnak, és a panegit meg az asszonyokat otthon hagyják.
Öt éven keresztül én voltam az egyetlen hímnemű bébiszitter a San Franciscó-i-öböl környékén: pesztonka helyett például nevezzünk pesztonnak. Az anyukák és a gyerekek rajongtak értem. Az apukák is megtűrtek. Minden száz szülőre, aki női pesztonkát akar, jut egy olyan kissrác, akinek tele van a hócipője ezekkel a némberekkel, és olyan felvigyázót akar, akivel bunyózhat egy jót.
Én ezt a piacot céloztam meg, az anyukák elkezdtek ajánlgatni a többi anyukának, és a bébiszitteri pályafutásom nagyon meglódult, különösen azután, hogy ingyenes konzultációt nyújtottam ebben a tárgykörben: vajon a törtfehér miért nem válik be annyira, mint a pezsgőszín, ha olyan folyosón alkalmazzuk, ahol sok a napfény?
Úgy látszik, a szabad szemmel is észlelhető testrészeim férfit mutatnak, sőt, megfigyelhető viselkedésem is jobbára férfira vall, de a mentális képességeim egy része alkalmasabb bogyók gyűjtögetésére és gyerekre való felvigyázásra.
A nők körülbelül 90 százalékának agya női viselkedésre van behuzalozva. A nők körülbelül 10 százalékának férfias az agya. És ennek a csoportnak mintegy 10 százaléka leszbikus.
Becslések szerint a férfiak 80-85 százalékának az agya férfias viselkedésre van bedrótozva, 15-20 százalékuk agya elnőiesedett. Némelyik ezek közül meleg.
Ezek erősen elnagyolt, különféle forrásokból összegereblyézett becslések, de ezek szerint a férfiak között kétszer olyan gyakori a nőies elhajlás, mint a nők körében a férfias.
Vajon az amerikaiaknak hány százaléka lehet meleg? Megint csak olyan felmérésekre kell hagyatkoznunk, mint az elnök támogatottságáról szóló közvélemény-kutatások: a legjobb esetben is csak durva becslésnek nevezhetők. Ezekből azt olvashatjuk ki, hogy a férfiak 4-5 százaléka, a nők 2-4 százaléka élete nagy részében túlnyomórészt homoszexuális. Az Egyesült Államokban a 2000- ben elvégzett népszámlálás megállapította, hogy hány meleg pár él együtt elkötelezett párkapcsolatban; ebből extrapolálva az a végeredmény, hogy a férfiak között a homoszexuálisok aránya 2,5 százalék, a nők körében 1,2 százalék.
Ez a kétszeres arány számos más becslés szerint is fennáll, bár mindkét nembeli megkérdezettek 7,5 százaléka nyilatkozta azt, hogy érzett már vonzódást a saját neméhez. Gary J. Gates, a Meleg és Leszbikus Atlasz egyik szerzője szerint a nők felfogása saját szexualitásukról sokkal képlékenyebb, mint a férfiaké, így a nők kevésbé hajlamosak vágyaikat nemi identitásként felcímkézni. Érdekes, hogy a transzszexuálisok háromnegyed része férfi, aki legszívesebben átváltozna nővé (az Egyesült Államokban mintegy 60 ezer személy), és csak körülbelül egynegyed részük nő, aki férfi akarna lenni.
A Kaliforniai Egyetem kutatói ötvennégy génről állapították meg, hogy szerepe van az ember szexualitásának meghatározásában. Ezeknek a géneknek bevagy kikapcsolt állapota sok-sok kombinációt ad, amelyek végül kiadják a te egyéni szexuális diszpozíciódat is.
Miként létezik, hogy a nemiségnek ez a szivárványa egyáltalán létrejöhetett?
Hát nem arról van szó, hogy szaporodjunk? Miért nem úgy intézte a természet, hogy az emberek fele férfi, a fele nő legyen, és azzal kész?
Nos, kezdjük azzal, hogy már eleve mindenki nőneműként kezdi.

fel